2009 m. birželio 16 d., antradienis

Avietiniai sūkuriukai (su pabambėjimais)

Pabambėjimų dalis

Maždaug prieš savaitę atkeliavo mano gražuolis naujas laptopas. Šiaip aš ne iš tų kurie svaigsta iš laimės įsigiję naują gadgetą, jeigu perku kažką naują tai tik todėl, kad senasis jau leidžia paskutinius atodūsius, taigi nenuostabu, kad naujasis pirkinys (dideliai antrosios pusės nuostabai) ramiai pragulėjo dežutėje iki savaitgalio. Visą dieną prarymojus prie darbinio kompiuterio man, deja, mažiausiai norisi taip praleisti ir vakarą..

Savaitgalį, aišku, naujasis pirkinys buvo išbandytas.. viskas taip nauja, greita, modernu – nagi gyvenk ir džiaukis. Tačiau pirminė euroforija atslūgo šiandien, kai vietoj to, kad rinkčiau medžiagą magistriniui didžiąją dienos dalį praleidau siųsdama ir instaliuodama įvairiausias programas, be kurių, pasirodo, nei iš vietos. Na bet čia smulkmena. Kas išties privertė gerokai supykti yra tai, kad mano šaunuolis kompiuteris, su visais savo super duper windowsais ir atskirai pirktu Microsoft Office paketu (ok, dar nenusipirkau, naudoju bandomąją versiją, bet jau ryt/poryt universitete įsigysiu nuolatinę), pasirodo, visai nesiorientuoja lietuvių kalboje! Taigi norėdama rašyti be klaidų GIMTĄJA kalba turiu ponui Gatesui sumokėti dar krūvą pinigų, kad įsigyčiau kažkokį kalbų paketą!

Na žinote, pamaniau, to jau nebus! Čia baigėsi mano noras būti sąžininga vartotoja. Puoliau ieškoti nelegalių būdų kaip šitą dalyką gauti.. bet pasirodo tam reikia parsisiųsti dar vieną galybę programų programėlių iš nelabai saugiai atrodančių saitų, ignoruoti mano patikimos antivirusinės programos perspėjimus ir pasitikėti internetinėje erdvėje sutiktais nepažįstamaisiais.. Žodžiu, ir čia ne viskas rožėm grįsta.

Taigi kol mąstau kuri versija man mažiau baisi, būsiu labai neraštinga. Jau turbūt radot kokį tuziną klaidų.. Ir išviso tai šį įrašą rašau naudodama Windows Live Writer, kažin kas čia iš to išeis ir ar kas nors išeis..

Kita vertus, o kaip žmonės anksčiau komunikuodavo? Rašydavo ranka be jokių kompiuterinių-taisytojų ir parašydavo… Jei lįsti giliau, tai galim susimąstyti, kad visos naujausios technologijos iš dalies daro mus vis labiau neįgaliais ir priklausomais..

Na bet tiek to. Paburbėjimo daliai užteks.

Skanioji dalis

Vėl sausainiai? Nors priešpaskutinis įrašas taip pat buvo apie juos? AHA.

Nors šie sausainiai mano virtuvėje atsirado visai neseniai, jie sugebėjo prašokti nemažą sąrašiuką kantriai savo eilės pasirodyti čia laukiančių receptų. Taip skanu, kad negaliu nepasidalinti.. Radau juos aprašytos medžioklės metu rastoje knygoje su nuostabaus grožio nuotraukomis. Iš tikrųjų tai aš tą knygą ir pirkau TIK dėl nuotraukų, nes juk dažnai būna, kad ypač išgražintos kulinarinės knygos nuvilia patiekalų kokybę. Ir sausainius kepiau dėl labai gražios nuotraukos, per daug nesitikėdama.. Todėl paragavus praradau žadą ir ‘suragavau’ gal pusė lekštės, kad įsitikinčiaų, jog nesapnuoju. Iš tiesų tai per pusantros savaitės juos spėjau iškept jau tris kartus ir ketinu kepti dar. Oficiali priežastis – nusinešti į darbą – bet realiai tam, kad vėl galėčiau.. ‘paragaut’.. :)

Sausainiai Avietiniai Sūkuriukai

Reikės:

Stiklinės miltų

Pusės šaukštelio kepimo miltelių

Trečdalio stiklinės cukraus

60g kubeliais supjaustyto nesūdyto sviesto

Kiaušinio

Uogienės (aš naudoju aviečių džemą be sėklyčių; originaliam recepte – braškių uogienė)

Eiga:

Sumaišom miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Sviesto kubelius pirštais įmaišom į miltus, kol gausim kažką panašaus į duonos trupinius. Įpilam kiek paplaktą kiaušinį, užmaišom tešlą. Jei tešla labai lipni, pridedam šiek tiek miltų, bet nedaug – tik tiek, kad būtų įmanoma kočioti.

Ant kepimo popieriaus arba maistinės plėvelės iškočiojam stačiakambio formos blyną. Nuolat barstom miltais, nes tešla labai noriai limpa prie kočėlo.. Ant iškočioto blyno užtepam uogienės, atsargiai suvyniojam į vyniotinį, apdengiam maistine plėvele ir padedam į šaldytuvą bent pusvalandžiui (arba galima įdėti į šaldiklį, kol pradės stingti).

Išėmę iš šaldiklio, peiliu atpjaunam po sausainuką. Jei labai labai susiplos, patiesinam rankom, bet per daug nesijaudinam – ne formoj esmė! Atpjautus sausainius dedam ant kepimo popierium padengtos skardos ir šaunam į iki 180 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę. Kepam kol gražiai paruduos. 15 – 20 minučių. Ištraukus iš orkaitės, vėsinam ant aušinimo grotelių, antraip teks plėšyti nuo kepimo popieriaus :) RAGAUJAM! Suragavę kuriam padėkos odę žiupsneliuidruskos ;-)

Šaltinis: Michele Cranston “Marie Claire”: Comfort – Real Simple Food (su mažyčiais pakeitimais)

P.S. Atkreipkit dėmesį kaip knyginis variantas skiriasi nuo realių sausainių :) Atidžiau panagrinėjus padariau išvadą, kad ten nufotografuoti dar nekepti sausainiai, tik cukraus pudra suteikia išbaigtumo įspūdį.. Truputis apgaulės, bet negi gaila. Ypač kai taip skanu :)

11 komentarų:

  1. Pirmoji įrašo dalis dėl klaidų man neužkliuvo. Purrrrfect :) Antrąją praleidau, nes iš pat ryto skaityti apie sausainius ir dar su avietėm, nu atleiskite, bet čia jau būtų visiškas mazochizmas, todėl pasiliksiu pavakariams, kai pilvas negros įvairių melodijų ;)

    Kokį laptopą įsigijai? Kartais norėk nenorėjęs, žmogau, būt teisingas, bet aplinkybės ir žmogiškieji faktoriai priverčia elgtis kitaip. Vakar kaip tik su brangiuoju diskutavom panašia tema (tik apie ekologiją ir vartotojiškumą - beviltiška diskusija).

    P.S. man taip patinka tavo rašymo stilius, kad man kas taip...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tave bendradarbiai tikriausiai ant rankų nešioja, jei tu kelias kartus per savaitę su jais daliniesi TOKIAIS VISOKIAIS GARDŽIAIS sausainiukais;) O svarbiausia, atrodo labai nesudėtinga pasigaminti! Kaip visada, genialumas - pap-ras-tu-me.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, oi apie ekologija ir vartojiskuma tai galim padiskutuot, nes turiu labai tvirta nuomone situo klausimu :) Isviso jei buciau diktatore ivesciau toki ekologiska gyvenimo buda kad ohoho! Reikes kada irasa ta tema parasyt, nes paskutiniu metu esu labai tame pasinerusi..
    O siaip tai, panele, tik jau ne jums skustis rasymo stilium ;-)

    Sparnuoti, tai kad nesidalinu as! Kartais nusinesu, bet tikrai nedaznai.. Buna kad kepu 'i darba', bet iskepus ragauju ragauju kol likusius penkis sausainius negi nesies :)

    Atleiskit uz svepluma, darbinis kompas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man jau visai "kvankt" - šiąnakt sapnavau, kad atsidarau reader'į o ten pirmo vietoj tavo įrašas ir aš strimgalviais puolu skaityti. Apie ką? Ogi apie ekologiją ir pan. plius apie atostogas rugpjūtį Lietuvoje. Hmmm...
    ryte vos prasikrapščius akis neradau nieko panašaus ir nuliūdau ;/

    Bet šiaip ši tema labai verta diskusijos, ir ilgo bei gilaus prasikapstymo iki žmonių sąmonės. Aš nesu visa įklimpus į ekologiją, bet tais klausimais domiuosi ir pati stengiuosi prisidėti kiek galiu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, zinok ir man bloginiai sapnai sapnuojasi! :) O apie ekologija parasyt tai man reikia susikaupt.. Bet bus, kazkada tikrai bus!

    Atostogos lietuvoje rugpjuti.. kaip as ju noreciau! O aal visgi tavo sapnas ims ir issipildys? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žinau, kad jau veikiausiai šaukštai popiet, bet visgi negaliu susilaikyti nepasakiusi... Naudok Linux:) nemokama, paprasta, sparčiai veikia, kalbų paketai ir visos reikalingiausios programos iškart vietoje, driverių ieškot nereikia, antivirusinės nereikia... pasaka tiesiog :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Panele Nezinia,

    gal kada nors isbandysiu, bet kol kas pakentesiu su windowais.. juolab kad jau susimokejau kruva pinigu uz nelabuosius..
    O kodel nereikia antivirusiniu? Nekimba virusai?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tradiciniai virusai ne. Kadangi Linux visos programos veikia kiek kitaip, negu Windows, ir norint paleisti Linux'e kokią Windows'ų programą reikia pagalbinių konvertuojančių programų, tai tradiciniai po internetą klaidžioantys virusai (kurie yra sukurti Windows'ams), net jeigu ir yra parsiunčiami į kompiuterį, nepasileidžia. Žinoma, yra galimybė sukurti virusą kuris veiktų būtent Linux aplinkoje, bet kol kas to niekas nedaro, nes neapsimoka arba neįdomu. :) Na, išskyrus tuos atvejus, kai hakeris yra iš tiesų suinteresuotas įsilaužti į konkretų kompiuterį ir jį sugadinti, bet tokiu atveju ir windows'ų tradicinės antivirusinės nelabai padeda, bet tai aktualiau kokiems svarbiems serveriams, valstybinių institucijų ar bankų kompiuteriams, o ne "eiliniams mirtingiesiems" :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sito as nezinojau! Dedam pliusa Linuxui :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Oooo, baisulingas ačiū už šituos sausainius! Net man, visiškai virtuvinei analfabetei, pavyko :))) - kepėm kartu su vaikais, o paskui pasidalint negalėjom, ir net nebuvo kaip įrodyt, kad aš dariau, tai aš ir suvalgysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jurga, labai smagu girdet! :)) Vadinasi reikes kept dar ir dar. Kad visiems uztektu :)

    AtsakytiPanaikinti