2009 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Morkų, grietinėlės ir kalendros sriuba tingintiems bei taupantiems

Pražuvėlė nebuvėlė sugrįžta.

Man – juodas neveiklos epizodas. Piktybiškai užsitęsęs. Ir sunkios formos. Nenoriu gamint. Ką ten gamint – net valgyt nenoriu. Išbandžiau terapiją maisto žurnalais, knygom, laidom.. Skaniai susižiūri, bet norimo efekto nėr. Nenoriu. Ir tingiu. Gal čia ir bėda? Užsitingėjau iš gero gyvenimo?

Ai bet who cares. Gyventi reikia. Valgyti, kad gyventum, taip pat. Visgi jei kažką ir gaminu, tai minimaliai sudėtingo. Šiandien pietums, pvz, morkų sriuba.

Apie morkų sriubą galima prirašyt daug. Arba nieko. Kaip pažiūrėsi. Nepatikėsit, bet nemėgstu virtų morkų. Vaikystėj išrinkdavau iš sriubų ir troškinių. Dabar toleruoju, bet tik tiek. Tai kaip aš čia su ta morkų sriuba??? Ogi prieš kurį laiką, jei pamenat, gyvenimas buvo matuojamas prirašytų puslapių skaičiumi ir ekstremaliais atvejais laiko taupymo sumetimais valgydavau… konservuotą sriubą. Baisu, ane? Žinokit, nevisai baisu, nes atradau labai skanių koncervuotų sriubų rūšį, a la farmers market. Na kaip ten su markets nežinau, bet jie turi pora labai labai skanių sriubų, viena kurių yra morkų, grietinėlės ir kalendros sriubytė. Mmmm!!! Bet, kaip žinia, esu už natūralumą ir pasiteisinimo valgyt sriubas iš konservų šiuo metu tikrai neturiu.. Todėl panašią sriubą verdu pati!

Čia pateikiu paprastų paprasčiausią jos variantą. Nebijokite eksperimentuoti mėgstamais priedais! Beje, turiu(?) vieną labai puikią vegetariškų ir veganiškų patiekalų knygutę, kurioje buvo nerealus morkų sriubos receptas su daug ingredientų, prieskonių, etc. Ir.. per visus kraustymusis pasimetė ta mano knyga, perverčiau visas lentynas daugybę kartų.. NĖR! O minėtą sriubą išbandžiau neseniai, tad viriau vos sykį ir sakiau, kad tikrai tikrai įamžinsiu ir paviešinsiu, bet ką čia viešinsi kai nerandi.. Gal koks vietinis bildukas susiviliojo? Gal dar gražins?

O kol apeliuoju į vegetaro bilduko sąžinę, ruošiu paprastą paprasčiausią morkų, grietinėlės ir kalendros sriubą. Tiek grietinėlė, tiek kalendra čia yra privalomos, nes būtent jos pakylėja šią sriubą į suaugusių maisto kategoriją. Rekomenduoju, net morkų nemėgejams!

Reikės:

šaukšto sviesto

svogūno

nemažo žiūpsnio maltų kalendros sėklyčių

žiupsnelio malto kumino

mažyčio žiupsnelio malto muskato riešuto

galima įberti šiek tiek cinamono

keturių-penkių nemažų morkų

vienos ar dviejų nemažų bulvių

pusantro puodelio daržovių sultinio - arba daugiau, jei mėgstat skystą sriubą

trijų - keturių šaukštų riebios grietinėlės

DAUG (bent poros saujų) šviežios kapotos kalendros

druskos, pipirų pagal skonį

Eiga:

Sviestą ištirpinam puode. Suberiam supjaustytą svogūną, suberiam prieskonius, pakepinam, kol svogūnas suminkštės. Suberiam grubiai supjaustytas morkas ir bulves. Išmaišom. Supilam sultinį, kuris turėtų apsemti daržoves. Užvirinam ir verdam ant vidurtinės ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 20-30 min).

Išjungiam ugnį. Viską sutrinam blenderiu. Jei per tiršta – galima įpilti dar sultinio ar karšto vandens. Padruskinam (jei reikia), įmalam pipiro. Įmaišom grietinėlę ir kalendrą. Išmaišom. Ragaujam, skanaujam, tinginiaujam!

Beje, šita sriuba labai tinka taupantiems. Juk tekainuoja centus. O dar jei daržovės iš močiutės kaime…

P.S. Per vėlai apsižiūrėjau, kad neturiu šviežios kalendros, tik keletą lapukų šaldiklyje.. (labai nefotogeniški, beje), tad poroj nuotraukų ‘papimpintas’ variantas su petražolių papuošimu. Nors ne į temą čia tos petražolės :)

17 komentarų:

  1. Niam, niam kokia sriuba! Nors man visos trintos siurbos yra jėga. 'Farmers Market' sriubų kažkaip nepamenu kaip atrodo (gal nebuvau užtikus?), bet akimirką pagalvojau, kad čia gerbiamo prico Čarlzo gamybos. Bet ne, jo vadinasi Duchy originals :D
    Beje, kitą kartą kai virsi siūlau pabandyti tokią pat eigą, tik vietoj kalendros imbierą, man labai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rosita, tu teisi, imbieras cia labai labai tinka - pamirsau paminet! Tik as ir su imbieru palieku kalendra, man ji su morkom taip idealiai tinka, kad negaliu atsivalgyt :))
    O tos sriubos tai man rodos palyginus neseniai atsirado.. Ar bent man toks ispudis.. Nors gamintojas berods Heinz - labai neoriginalu.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mėgstu trintas sriubas labai.
    Morkas virtas, beje, taip pat išrankiodavau :) Kaip ir keptus svogūnus, fek.

    AtsakytiPanaikinti
  4. duonosirzaidimu, o keptus svogunus vis dar isrankioji? Nes as irgi parankiodavau, bet dabar zinau kodel - dauguma seimininkiu paprasciausiai nepakankamai juos pakepina, tad sie lieka nemaloniai svoguniskai kieti. O juk iskepes svogunas turi but nejuntamas :) Be to, man dabar labai patinka kepamu svogunu kvapas.. Tokia izanga i gaminimo procesa.. net nezinau kaip apsakyt :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. >> palieku kalendra, man ji su morkom taip idealiai tinka, kad negaliu atsivalgyt :))

    plius vienas. ne, ne vienas - melejonas! atrodo, pas ponaitį altoną browną išgirdau, kad jos derėtų drauge - kaip, beje, ir petražolės su morkom - ir nuo to laiko nebeįsivaizduoju morkų kitaip.
    na dar su kmynais man labai labai tinka.

    liukssss sriubikė, sakyčiau. tokia šilta, ir ta spalva tokia v temu rudeniškom baisybėm.

    ir prisidėsiu prie Nenorinčių būrio. turbūt tas bildukas, knygą nusinešęs, ir įkvėpimo dalį nukando. pralėkdamas pro šalį (kas ten tėra per tą lamanšą..) ir maniškį nugvelbė. apsirijėlis.

    AtsakytiPanaikinti
  6. jule, :)))) Aha, matai, o as ne nepagalvojau bilduko dar ir ikvepimo vagyste apkaltint. Bet isties - matyt linksminasi dabar kazkur su mano knyga ir musu abieju ikvepimu.. Belieka laukt naujo bildukisko maisto tinklarascio :) Gal pavyks nors keleta receptu atgaut!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš tai vaikystėj virtas morkas suvalgydavau pirmiausia - kad vėliau tik "skanumas" liktų. O jeigu rasdavau svogūnų, išvis nevalgydavau. O dabar... Morkas prieš dėdama į sriubą visada apkepinu. O dėl svogūnų, kažkaip atsibodo visiems aiškint, kad jų nevalgau ir gadinti visiems apetitą traukiojant juos iš lėkštės, tad paprastai valgydama sriubą stengiuos nežiūrėt į ją, jei žinau, kad ten svogūnų yra:). Ot, jeigu kada turėčiau restoraną (niekada neturėsiu, greičiausiai, tad nebaisu ir pasakyti :)), tai jis tikrai vadintųsi "NE svogūnams", ir būtų skirtas žmonėms, kurie pastoviai turi vargti kavinėse, kuriose kai kada net prie patiekalų specifikacijos pamiršta paminėti, kad ten yra svogūnų (tipo, jis prieskonis - toks, kaip druska:)).
    Nu bet jeigu ši sriuba tinka ir tiems, kas nemėgsta morkų, reiks bandyt:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Inga, ha ha! Bijau, kad as esu is tu kurie i svoguna ziuri kaip i (butina!) prieskoni ir ne nesugalvociau jo meniu aprasyt :)) Juk sakiau - gerai iskeptas svogunas yra nepastebimai.. Jei pastebejai - cia jau virejui priekaistas. Butinai isbandyk ;-) Vykdysim masini virtu-morku-nemyletoju atsivertima :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oi, kaip mėgstu morkas, morkytes, jų sriubas ir sriubytes. Tiesiu šaukštą ir kabinu tavo oranžinio gėrio tiesiai iš ekrano.
    Garbane, kaip tau pavyksta taip gražiai nufotografuoti prie "lempinio" apšvietimo? Pasidalinki savo gudrybėmis, nes man tai bėdų bėda šiuo klausimu...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sparnuoti, prie lempos man nepavyksta niekaip.. :) As prie naturalios sviesos fotografuoju.. Laimei, musu svetaine pakankamai sviesi tam reikalui. Man rodos jei lempom tai reikia mini studijele turet (kad seselius atspindet) ir gal spec. lempas reguliuojamo stiprumo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kokia tirstuole! ;)
    As irgi darau morku ir kalendru! niam, niam....dar kazkiek pomidoru dedu, tada duoda toki nevisai saldu skoni.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dalija, iš tiesų aš labai mėgstu būtent tirštas sriubas ;-) Niekada nesu bandžiusi pridėti pomidurų, nes skonio tikrai nepavadinčiau saldžiu.. O dedi tiesiog žalius ar apkeptus orkaitėje?

    AtsakytiPanaikinti
  13. išmėginta :) tiesa, kalendrą keičiau petražolėmis, bėriau šiek tiek aštrių prieskonių, greitinėlę keičiau kokosų grietinėle ir prieš valgydama užsibarsčiau sūrio - ir ką tu ką tu, labai jau labai skani.
    anksčiau esu gaminusi šitokią sriubą - buvo per saldi. o šita gi kažkaip puikiai balansuota išėjo.

    AtsakytiPanaikinti
  14. jule, dziaugiuosi kad patiko! Nors kai tiek keitei, gal net nesiskaito kad sita sriuba virei :)) Pabandyk su kalendra kada - zinok tikrai labai skanu.. Nors as tikiu, kad taviske ne kiek ne prastesne!
    Beje, man atrodo, kad ta salduma naikina bulve.. nes jei vien morkos tai tikrai saldoka butu..

    AtsakytiPanaikinti
  15. va va, aš irgi bulvėms dėkoju už tai.
    mielai būčiau dėjusi kalendrą, kalendra-morkos-kokosas gi ooOOO, bet kad šaldytuve šluotukė petražolių labai prašosi sunaudojama, tai ir dedu kur netingiu.
    ką tu ką tu. ne tokie ir dideli tie mano pakeitimai, dalis net išsianuliuoja - kaip sūris, kurį greit greit greit išgraibiau, kol visai į nieką nepavirto (kaip donelaičio sniegas.). bet siūlyčiau ir tau kada išbandyt su kokosu, tokio mmmm kažkokio egzotiško švelnumo ir šilumos prideda, aha.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Tikiu tikiu, kad skanu. Jau isivaizduoju.. astresni priekoniai, kokosu pienas..Butinai isbandysiu!

    AtsakytiPanaikinti